Het huis van Mevrouw Zolder

Marie is op papier al een eindje in de zeventig, in haar hoofd is ze amper vijftig. Twintig jaar lang was ze burgemeester van Frasne-le-Château. Haar drukke leven, brede interesses en uitgesproken eigengereidheid kostten haar haar huwelijk. En gaven haar iets veel waardevollers terug: haar vrijheid. 

Ze heet voluit Madame Grenier maar ook de rest van haar huis is spectaculair. Want eigenlijk woont Marie in een museum. Eerst vertimmerde ze de structuur van haar huis uit 1850 om ook de stallen en opslagplaats bewoonbaar te maken.

Daarna propte ze de herwonnen ruimte vol met derdehandse brocante. In de week speurt ze naar schatten, koopt ze versleten kastjes op en krijgt ze verwaarloosde voorwerpen uit het dorp. Op zondag geeft ze alles een stevige opknapbeurt en blaast ze opgewekt elk object nieuw leven in. 

Kunstinstallatie

Met die tientallen, honderden objecten herschiep ze elke kubieke meter van haar huis tot een unieke kunstinstallatie. Niet zonder smaak. Overal staan op zorgvuldig gebeitste eikenhouten planken ontelbaar veel potjes, kruiken en flessen, alles rigoureus geschikt op grootte en op kleur. Bokalen voor spiegels, kaders naast affiches, borden achter horloges. Houten poppen, achttiende-eeuwse kussens, rieten manden, gedroogde planten. Het is prachtig om zien.

De zorgvuldig uitgekozen beeldjes verwisselt ze ‘s avonds regelmatig van plaats zodat die niet altijd op dezelfde strohoeden of vazen moeten kijken. Zo blijft haar kunstverzameling elke dag geïnspireerd. Net zoals de collectioneur.

1 gedachte over “Het huis van Mevrouw Zolder”

  1. Patrick van Hemelrijck

    Fantastisch verhaal van je verblijf bij Marie. Ik heb dat ook mogen beleven.
    Het was een fantastische madame en een zeer mooie ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven