VIA

07.07 - 10.10.19

 

Het was een droom
die ik jaren koesterde.


In de zomer van 2019 maakte ik die waar.
Ik trok mijn rugzak aan met daarin mijn tent, camera, pen en papier. Trok de deur achter me dicht en stapte op drie maanden van Hoboken naar het Sint-Pietersplein in Rome. 

2.500 trage kilometers langs de historische Via Francigena, dwars door België, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Bijna 100 dagen verwondering vol vrijheid, verrassing en persoonlijk avontuur.

Blikfabriek

Expo in de Blikfabriek

Voor het eerst presenteer ik mijn avontuur in beeld. De installatie ‘VIA’, 200 foto’s, maakt deel uit van de groepstentoonstelling afstudeerprojecten aan de Academie van Beeldende Kunsten Hoboken.

Expo Afstudeerprojecten 2021
Blikfabriek – Krugerstraat 232, 2660 Hoboken 
gratis toegang, geen reservatie nodig

  • 11 juni: 18u-22u
  • 12 juni: 12-18u
  • 13 juni: 12-18u
 

Tip: haal meer uit de expo

Wat betekenen de 10 ingekaderde beelden?
Ontdek de achterliggende verhalen en bekijk de beelden met andere ogen. 

Twee beelden per dag

Op een pelgrimsroute worden natuur, cultuur en religie één. De Via slingert langs water, dorpjes en culturen. Door oude bossen, open velden en stille kerken, over zand, grind, rots en asfalt. Elke dag enorm veel nieuwe ervaringen.

Ik wilde mijn persoonlijk avontuur tegelijkertijd ruim en bescheiden documenteren. Daarom liet ik elke dag mijn wekker aflopen om 10u en 15u. Op die momenten nam ik met mijn iPhone een foto op de plaats waar ik was.

Zo probeerde ik mijn tocht ‘objectief’ in beeld te brengen, geleid door het toeval in plaats van esthetiek. Niet de fotogenieke gebouwen, monumenten en landschappen die je in de reisgidsen vindt. Enkel de beelden die de Via mij bood.

De zuivere registraties, zonder focus op inhoud of schoonheid, waren daarom net níet geschikt voor Instagram. Of blijft de schoonheid van de tocht toch nog overeind? 

Overgangsmomenten

Om 10u en 15u gaan het kerkelijke en wereldse in elkaar over. Monniken in het klooster gaan na het bidden om 15u aan de arbeid. In het dorp start om 10u de ochtendmis.

15u verwijst ook naar het heilige getal 3, een belangrijk symbool voor de Kerk. De Heilige Drie-Eenheid is het fundament van het christelijke geloof. Alles van belang in de Bijbel gebeurt in 3 keren, als teken van goddelijke aanwezigheid.

10u is de wereldse tegenhanger. We rekenen, denken en leven in een decimaal stelsel. 10 is een rond getal en geeft een tevreden, voldaan gevoel. We hebben immers 10 vingers en 10 tenen.

Dubbele blik

De 190 beelden zijn, net als de presentatie, bewust sober. Het zijn ‘slechts’ iPhone-foto’s, in klein formaat en goedkope print. Moderne snapshots, amper bewerkt, eerlijke registraties. Ze rusten op een eenvoudig dun latje van onbewerkt hout.

Parallel tonen 10 grote beelden de kracht én kwetsbaarheid van de natuur, cultuur en religie. Zorgvuldig gefotografeerd, mooi gedrukt en netjes ingekaderd. Klassiek gepresenteerd met witte passe-partout in kaders van donker hout, de kleur van eeuwenoud kerkmeubilair.

Beide reeksen zijn verbonden. Het snelle, overvloedige beeldverslag van de pelgrim loopt samen met de persoonlijke selectie van de fotograaf. Vluchtige hedendaagse fotografie ontmoet de kwaliteit van de traditie. Ze vormen samen het verhaal van de pelgrim-fotograaf.

Twee complementaire beeldverslagen registreren eenzelfde verhaal. Maar kan ik wel mijn pelgrimstocht in foto’s vertellen? Of blijft het een vertekend beeld?

Opnieuw verbonden

Op tocht ga je terug naar de eenvoud. Je herontdekt de kracht van bescheidenheid. Dankbaar voor al het moois dat de Via je biedt: de mensen, de plaatsen, de verrassingen. Je leeft bewust in het moment, met respect voor al wat je omringt.

Je raapt op wat anderen laten liggen. De natuur is bedreigd, de religie raakt verloren, de traditie vergeten. In tijden waarin geloof problematisch is geworden en natuur wordt gedegradeerd tot dienstmaagd van de economie, is herbronning geen overbodige luxe. Op weg herstel je de primaire verbindingen in het leven.

Mijn nieuwe puzzel

Mijn pelgrimstocht was een bewuste stap opzij. Een onbekend zijpad op de snelweg van mijn leven. Een pauze in een gejaagd bestaan om opnieuw mijn juiste plaats te vinden in de complexe wereld van vandaag. Ik gaf er mijn job voor op en kreeg er vrijheid, energie en liefde voor terug.

Op mijn tocht herschikte ik geduldig de fragmenten van mijn eigen biografie. Met oude herinneringen en nieuwe ervaringen legde ik mijn nieuwe levenspuzzel. Eén die misschien niet volledig overeenkomt met de afbeelding op de doos, maar daarom net dubbel zo mooi is. Het begin van een nieuw hoofdstuk in een mooi en veelbelovend verhaal. 

Lees de verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven