Interview Philip Aguirre y Otegui

Vandaag opent de tentoonstelling van Philip Aguirre y Otegui in het Museum Plantin-Moretus. ‘L’invitation au voyage’ toont het creatieve denkproces van de kunstenaar, zijn tekeningen en veelzijdig grafisch werk. Ik bezocht de beeldhouwer enkele maanden geleden in zijn atelier in Borgerhout en sprak met hem toen hij nog volop werkte aan de selectie voor de expo.

Schoonheid, verstilling en ontroering

De verrassing begon al toen ik die vrijdagochtend in april de Bloemstraat in fietste, waar de kunstenaar zijn atelier heeft. Van de lawaaierige verkeersdrukte in Borgerhout draai je plots een smal, verzorgd aangelegd steegje in. Veel grote bloembakken overal, op de vensterbanken en op straat. Met in de meeste zelfs mooie lentebloemen, goed onderhouden, tussen allerlei frisse tinten groen.

‘Een gelukje’, vertelde Philip Aguirre y Otegui mij na het interview. Uitgerekend zijn straat werd een jaar eerder omgevormd tot tuinstraat, als eerste van heel Borgerhout. Ook al ligt de Bloemstraat in het midden van een drukke verkeerswijk waar auto’s, fietsers en steps genadeloos door elkaar crossen, toch kan je zelfs op deze plek de rust vinden. Schoonheid, verstilling en ontroering. Het zijn thema’s die voor de kunstenaar zelf belangrijk zijn. En dan was ik nog niet eens in zijn atelier binnen geweest.

Wunderkammer in het Museum Plantin-Moretus

Als tiener al was Philip gefascineerd door het Museum Plantin-Moretus. Ik herkende het gevoel, ook ik beleefde tussen de oude drukpersen en de dikke wijze boeken vol vreemde prenten mijn eerste diepe museumervaring. De wederzijdse dankbaarheid schiep een band. Het werd een heel aangenaam gesprek met een bijzonder warmhartig, integer en interessante man.

Meer over de expo

Philip Aguirre y Otegui schenkt een selectie grafisch werk aan het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus. Een uitgelezen aanleiding voor een mooie tentoonstelling in het museum.

Philip Aguirre. L’invitation au voyage
Van 28.10 t/m 29.01.2023 in het Museum Plantin-Moretus
Info en reservaties op de museumwebsite

‘Als je beeldhouwt, verstil je automatisch: je versteent een bepaald moment uit een concrete beweging. Die abstractie creëert een bijzondere stilte en rust, waar ik veel van hou. Ik hoop dat ik ook met mijn grafisch werk, in een intieme setting in het Museum Plantin-Moretus, eenzelfde soort schoonheid en rust kan doen opwekken bij alle toeschouwers.’

Philip Aguirre y Otegui

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven