“Een hamer, gehavend door jaren van intensief gebruik, waaraan je het werk dat ermee is verricht, kunt zien, is vaak mooier dan een designmeubel. Bij een zorgvuldig ontworpen stoel of tafel is het einddoel steeds schoonheid te maken. Toch komen deze objecten vaak tekort in vergelijking met mijn hamer omdat de schoonheid in de essentie van het gebruik van die hamer zit. (…) Geschiedenis maakt de dingen mooi.”
– Joé Agemans
“Schoonheid heeft voor mij ook een donkere kant. Vaak heeft schoonheid te maken met het vormgeven van een mislukt leven. Heel wat romans, heel wat films gaan over mislukte levens, levens vol pijn en verdriet. Ik was in Servië en zag een oude vrouw bloemen verkopen in vuile, gerecupereerde flessen. Het zijn die relaties tussen het banale, het alledaagse, het lelijke enerzijds en het mooie anderzijds die me interesseren en die ik probeer vorm te geven. (…) De mengeling is een wreed soort schoonheid.”
– Mokhallad Rasem
“Perfectie zou een synoniem kunnen zijn van schoonheid, maar ik word bijna nooit geraakt, ontroerd of naar de keel gegrepen door perfectie. Imperfectie raakt mij veel meer. Iets wat toevallig zo is, en niet anders. Een sproet, een vogel die even op de vensterbank landt, om zich heen kijkt, en weer opstijgt, een bepaald licht dat een kwartier op een huis staat en dan weer weg is. Onvatbare toevalligheden – eerder dan creaties van de mens – vertellen voor mij iets moois over het leven. Dingen die de mens overstijgen, die er gewoon zijn, zonder reden, zonder doel.”
– Marie Vinck
“Het waarachtige raakt volgens mij aan het onvolmaakte, het toevallige. Niets mooier dan een mens die onbewust van zichzelf op een scène staat, onaf, niet bewust van ‘hoe het moet’. (…) Niets lelijker dan een acteur die tracht geniaal te zijn. Als je zelfingenomen bent, verlies je het zoeken en tasten.”
– Thomas Verstraeten
“Laten we, als we dan toch geen schoonheid uit het leven kunnen halen, tenminste daaruit schoonheid halen. Laten we van onze mislukking een zege maken, iets hoogs en positiefs met zuilen, majesteitelijkheid en geestelijke instemming. Als het leven ons niet meer heeft gegeven dan een gevangeniscel, laten we die dan versieren, al is het maar met de schaduwen van onze dromen, gekleurde tekeningen waarmee wij het feit dat we vergeten zijn in de stilstaande buitenkant van de muren krassen.”
– Wim Kayzer
(Toneelhuisbrochure 2014-2015)