Boeken van mijn leven #2: Belcampo – De zwerftocht van Belcampo

Toen ik Kirsten vertelde over mijn plannen om naar Rome te stappen, leende ze me prompt dit boek uit. En wát voor boek.

De Nederlandse schrijver Belcampo trok in de jaren 30 van Nederland naar Rome, stappend en liftend, in een tijd dat zoiets helemaal niet de gewoonte was.

Acht maanden duurde zijn zwerftocht, zijn avonturen zijn heerlijk om lezen. Ongelooflijk clever, scherpzinnig, intelligent en vaak hilarisch. Hoe hij het opkomende fascisme in Italië beleeft en de hele politieke stoet met vlaggen en uniforms optekent als clowneske carnavalsoptocht: meesterlijk.

Ook zijn andere verhalenbundels zijn de moeite. Echt genoten van zijn prettig gestoorde wereld en van van zijn filosofische gedachte-experimenten. Wat als de objecten plots in opstand komen tegen de mens? Als de Apocalyps uitbreekt? Als een koning slechte dromen heeft en dus aan iedereen het dromen verbiedt?

In subtiele of minder subtiele literaire verpakking wijst Belcampo vaak op het gevaar van de macht. De macht van corrupte creatieve ondernemers, van het woord, van objecten, van al wat we zelf niet kunnen controleren. Dingen die hij meesterlijk literair en griezelig realistisch optekent. Een aanrader. 

.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven