7 lessen van een starter

Eindelijk zelfstandig: twee maanden geleden ben ik gesprongen. Ruilde ik mijn financiële zekerheid van werknemer in voor de avontuurlijke vrijheid van de zelfstandige ondernemer. Ik stak er als freelancer al heel wat van op. En deel mijn eerste ervaringen graag.

1. Springen vol vertrouwen

Ik ben niet zomaar gesprongen, ik was al een jaar copywriter in bijberoep. Eén dag in de week scherpte ik mijn pen voor mijn klanten. 

Onder hen Fietsen Jurgen. Een fietswinkel met ambitie: voor mij een grote klant. Ik schreef web content, blogs, e-books en social media ads. Dankzij hun gedrevenheid, topfietsen en straffe marketing hebben ze er een fantastisch jaar op zitten. De samenwerking op lange termijn is niet alleen fijn en zelfs gezellig, het geeft ook wat financiële zekerheid én vertrouwen in de toekomst.

2. Productief ochtendritme 

Als werknemer dronk ik tegen 9 uur mijn eerste cappuccino op het werk, als zelfstandige zit ik al om half 7 voor de computer. Want ik ben blijkbaar een ochtendmens. Nooit gedacht! 

De eerste uren van de dag ben ik op mijn best. Ik sta op, zet een stevige kop koffie en begin te schrijven. Tegen 9 uur ontbijt ik, pas daarna open ik mijn mailbox, scan de krant en de social media. Een heerlijk productief ochtendritme.

3. Sportieve doelen om fris te blijven

Mijn beste ideeën krijg ik tijdens het lopen. Dus ben ik weer beginnen sporten. Vorig jaar liep ik mijn allereerste marathon, dit jaar ga ik er voor twee. Enschede op 19 april en Valencia op 6 december. Dankzij Fitlab Nottebohm heb ik een loopschema op mijn maat. Zo blijf ik een jaar lang op een gezonde manier naar mijn doelen toelopen. Tijdens de werkuren.

4. Boekhouden: een noodzakelijk kwaad

Heel eerlijk: ik hou meer van letters dan van cijfers. Maar gezonde financiën zijn voor een zelfstandige ondernemer niet onbelangrijk. Gelukkig heb ik een goed boekhoudkantoor dat ik volledig kan vertrouwen, Fiscadvies. Ze verzorgen mijn boekhouding digitaal via Yuki én anticiperen met gepast advies. Heerlijk geruststellend. Omdat de Belgische fiscaliteit een vak op zich is, wil ik me dit jaar graag bijscholen.

  • Gezocht: goede basiscursus (enkelvoudige) boekhouding. Anyone?
  • Boekhoudkundige tips, tricks en links steeds welkom.

5. Doen wat ik graag doe

Ik schrijf graag. Gelukkig maar, dat komt aardig van pas als copywriter. Daarnaast krijg ik energie van creatieve dingen als fotografie, collages maken en musea bezoeken. Moest ik die activiteiten vroeger beperken tot mijn avonden en weekends, kan dit nu ook overdag. Dan haal ik ’s avonds mijn werk weer in.

Een uurtje lopen voor de lunch, digitale foto’s bewerken als vieruurtje en een goed vakboek ’s avonds. Dat werkt voor mij ontspannend én inspirerend. Die gezonde combinatie tussen werk en privé houdt mij ook gemotiveerd. Mijn nieuwe job voelt nog altijd niet aan als werken. 

6. Ik leer voortdurend bij

Een vlotte pen is niet voldoende. Als ik die professioneel inzet, wil ik dat mijn teksten échte impact creëren voor mijn klanten. Meer bekendheid, een grotere betrokkenheid, meer omzet. Anders zijn ze nutteloos. Dus leer ik voortdurend bij. Voor mezelf én voor mijn klanten.

Welke technieken werken het best, wat zijn de ervaringen van oude rotten in het vak? Ik heb in de bib al kilo’s vakliteratuur doorgenomen en volg blogs van copywriters om bij te leren. Over schrijven, ondernemen en nóg bewuster leven.

  • Welke boeken moet elke copywriter hebben gelezen?
  • Welke blogs en podcasts moet de (schrijvende) ondernemer zeker volgen?
  • Hoe leren andere zelfstandige ondernemers en copywriters bij? 

7. Werkpunt: klantenwerving

Typisch: met mijn teksten help ik klanten aan meer winst, maar zelf ik ben nog te bescheiden om mezelf goed te verkopen. Onderschat ik het werk in mijn offertes, vraag ik te weinig. Hier is nog heel wat werk aan de schrijfwinkel. Ik wil voor de zomer een nieuwe website, zoek ondertussen naar efficiëntere manieren voor correcte prijsafspraken, en ik dokter aan een strategie om nieuwe klanten te werven. Mocht iemand zich spontaan geroepen voelen om me te helpen, dan luister ik graag. 

  • Nieuwe klanten aantrekken, hoe doen andere freelancers dit?
  • Hoe kan ik mijn WordPress-site klonen voor een aparte professionele site? 
  • Iemand tips om correcte, transparante offertes op te maken?

Een 2020 vol vertrouwen

2019 was voor mij een topjaar.Ik had mijn eerste foto-expo en liep mijn eerste marathon. Drie maanden later stapte ik honderd dagen van Antwerpen naar Rome. Daarna startte ik als zelfstandige ondernemer. Ik zet mijn avontuur graag verder in 2020, met alle vertrouwen.

Als ik met mijn pen (content, blogs, redactie) andere bedrijven kan helpen, met veel plezier. Mijn bedrijfje Parlevink staat volledig tot jouw dienst!

Beste wensen voor een sprankelend en succesvol nieuw jaar.

Cédric

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven