River Cleanup: afval ruimen in de Scheldebocht

Properder rivieren, daar kan je ook zélf mee voor zorgen. Op 17 september, World Cleanup Day, organiseerde River Cleanup een opruimactie van zwerfvuil in de Antwerpse Scheldebocht. Ik kreeg een paar blauwe handschoenen, twee vuilniszakken en een grijper en ik ruimde mee.

Afval ruimen van iemand anders

River Cleanup startte in 2017 met de uitdaging om tien minuten zwerfvuil te rapen. Een bescheiden actie met een grote impact: op amper een kwartiertje tijd verander je je leven. Want als je afval ruimt van een ander, zie je plots overal zwerfvuil liggen en raak je je echt bewust van zoveel vervuiling rondom.

Op vijf jaar is dit initiatief uitgegroeid tot een wereldwijde traditie: intussen doen meer dan 100.000 mensen in 45 verschillende landen mee! En dat is nodig ook. Elk jaar belandt zo’n 11 miljard kilo plastic in de oceaan, en dus ook in ons leidingwater, in onze voeding en zelfs in ons lichaam.

(Lees verder onder de foto’s.)

Een properder Schelde

Daarom bracht River Cleanup op World Cleanup Day opnieuw enkele honderden vrijwilligers samen om Antwerpen een stukje properder te maken. Vooral de Scheldebocht verdiende een stevige poetsbeurt. De rivier sleurt heel wat plastic en ander vuil met zich mee dat ze bij eb tussen de dikke stenen van de oever achterlaat.

In kleine groepjes kamden we de buitenbocht uit. Hardnekkige banden werden uit de modder getrokken, stukken wrakhout uit de rietbosjes verwijderd, flessen en glasscherven in ijzeren emmers verzameld. En we haalden ook veel plastic op, zware pmd-zakken vol. Elke zak voelde als een overwinning.

Vuile schatten

Natuurlijk kregen we enkele regenvlagen over ons heen, die maakten de actie lekker heroïsch. Toen de zon weer doorbrak, kwamen jonge ouders met hun dappere kroost op kleurrijke laarsjes uit de bosjes trippelen, ze deden hun regenkap af en ruimden lustig verder op. Mooi om zien. Een oudere, hinkende man sleepte op één schouder drie volle vuilzakken naar de kant. We vonden verroeste computeronderdelen, een stuk bumper en grote stukken hard plastic.

Moeilijker was het fijne vuil. Daar maakte ik mijn specialiteit van. Ook ik kwam met twee volle zakken terug, één daarvan zat vol kleine brokjes piepschuim. Wel duizenden stukjes, zorgvuldig met de hand geplukt omdat de grijper die toch maar kapot prikt. En wellicht zijn al die stukjes afkomstig van één enkele plaat die zich al jaren probeert te ontbinden … Maar onkruid vergaat niet, en artificieel vuil nog minder.

(Lees verder onder de foto’s.)

Word River Warrior, doe mee!

Samen haalden we zo’n duizend (!) kilo vuil uit het water. Zelf was ik opnieuw onder de indruk van zoveel achtergebleven zwerfafval, van de taaiheid van vervloekt piepschuim en van de kleine bolletjes microplastics die echt overal achterblijven … Én ook van de heerlijke sfeer vol fijne, wereldbewuste mensen op dit gezellige event.   

Volgend jaar doe ik uiteraard opnieuw mee. Liefst zelfs met veel extra volk erbij. Zin om met me mee te doen? Word River Warrior en kom mee in actie op volgende cleanups.

Wat jij kan doen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven