Vergeten wat je verloren hebt

Iets verliezen is één ding. Vergeten wat je verloren hebt, is iets heel anders. (…) Ik geloof dat onze samenleving gevaarlijk dicht bij het punt is gekomen waarop we niet eens meer weten wat we kwijt zijn en vervolgens zelfs vergeten dat we iets kwijt zijn.

A. Gore, “Een ongemakkelijke waarheid”, p. 160

Ze vroeg: sheriff, hoe hebt u de criminaliteit in uw district zo uit de hand kunnen laten lopen? (…) Ik zei: het begint ermee dat je onwellevendheid over je kant laat gaan. Op het moment dat je geen meneer of mevrouw meer hoort is het eind al aardig in zicht.

C. McCarthy, “Geen land voor oude mannen”, p. 211

De belangrijkste taak van een democratisch staatsman was volgens de Griekse filosofen de rust te bevorderen. Daartegenover staat de tiran die zijn macht wil vergroten door het volk continu bezig, dat wil zeggen rusteloos en en niet nadenkend te houden.

J. J. Hermsen, “Stil de tijd”, p. 20

Toen Leonardo (Da Vinci) bij de doge geroepen werd, raakten ze in discussie over hoe creativiteit zich voordoet. Soms vereist zij traagheid, rust en zelfs uitstel. Daardoor kunnen ideeën rijpen, legde Leonardo uit. Intuïtie heeft verzorging nodig. ‘Mannen met verheven genialiteit bereiken soms het meest als ze het minst werken’, vertelde hij de doge, ‘aangezien hun geest dan bezig is met hun ideeën en de vervolmaking van hun gedachten, waaraan ze later vormgeven.’

W. Isaacson, “Leonardo da Vinci”, p. 306-307

De koe loeit, niet luid maar lang. Licht, waar ben je? vraagt ze weer. Er zit niet bijzonder veel in een koeienschedel, slechts een paar zinnen die constant herhaald worden, maar koeien stellen de wezenlijke vragen en meestal is het rustgevend bij ze te zitten, de monotonie maakt ze gelukkig en geluk is de schat waar alle mensen onafgebroken naar op zoek zijn.

J. K. Stefansson, “Het verdriet van de engelen”, p. 144

’t Is goed in ’t eigen hart te kijken
Nog even voor het slapengaan
Of ik van dageraad tot avond
Geen enkel hart hebt zeer gedaan

A. Nahon, “Avondliedeke 3”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven