Rijden zonder navigatie

Loensende blik, ontbrekende tanden, salopette met opgerolde pijpen boven blote voeten, iets wat lijkt op een pet of potsje op de merkbaar door eigen hand en zonder spiegel in de buurt geknipte rattenkop. Soms draagt de hillbilly een hengel over zijn schouder, soms is hij verzot op eekhoornvlees, en altijd is hij verliefd op zijn zus.

C. Vekeman, Johnny Paycheck

Het is een historisch gegeven dat ik al langer ken en dat ik altijd beschouw als een rake metafoor voor het lot van het mensdom: het inblikken van voedsel is in 1810 uitgevonden, maar de eerste fatsoenlijke blikopener dateert van 1925.

A. Baricco, Een bepaald idee van de wereld

En eigenlijk vind ik dat wel mooi, die onwetendheid. Nu we van alles over iemand te weten kunnen komen zodra we nog maar een naam hebben, is niet-weten weer een vorm van luxe. Het stimuleert de nieuwsgierigheid om weer ouderwets onwetend te zijn, een beetje zoals rijden zonder navigatie.

D. Van Reybrouck, Odes

Een volledig uur op één onnozele bloem focussen, dat is pas een oefening in kijken. Mensen gaan meestal af op een eerste blik, terwijl de overige negentig procent de ware aard van een ding bepalen.

P. Verhelst, Verzin, sept ’20

Hij plaatste zijn hand onder haar arm om haar te steunen, en vergat, toen zij haar evenwicht herkregen had, die hand terug te trekken.

I. Stone, Het leven van Vincent van Gogh

Ce n’est pas la durée d’une vie qui compte, c’est l’intensité.

J. Brel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven