Wat we kunnen leren van Temptation Island 2018

Niks domme reality tv of uitlachtelevisie. Naar Temptation Island kijken is bittere ernst, dat weten álle trouwe kijkers van dit educatieve programma. Leerrijker dan al die ingewikkelde theoretische modellen over HR-beleid en het nieuwe werken, leuker ook. Het levert interessante professionele inzichten op die ik graag deel. Heel oprecht, snap je?

1. Hou je aan je strategie

‘No girls allowed, unless Deborah Leemans.’ Slim als hij is, heeft Tim niet alleen een heldere strategie uitgedokterd. Hij afficheert die ook transparant aan de deur van zijn kantoor. Sterk maar niet onfeilbaar. Want halfweg zijn project krijgt Tim nieuwe professionele inzichten en verandert hij jammerlijk van koers waardoor het allemaal begint mis te lopen. Tip: bewaak je strategie tijdens het hele project.

2. Voorzichtig met vooroordelen 

Blijf onbevooroordeeld. Van een Limburgse kleurplaat verwacht je op het eerste gezicht sterk ontwikkeld grafisch talent. Maar schijn bedriegt. Het is niet omdat je je lijf gebruikt als kladblok dat je goed kan tekenen. Vraag maar naar Daniëlle haar tattoo.

3. Successen versterken elkaar

Ook al wordt op de resorts hard gewerkt aan vier verschillende projecten, ze staan niet volledig los van elkaar. Successen versterken elkaar, mislukkingen ook. Of dacht je dat Mezdi zomaar voor zijn plezier de krijtlijnen van Tims project in het zand tekent en ’s nachts gezellig bij hem komt inbreken?

4. De kracht van visueel taalgebruik

Benoem de kwaliteiten van je collega’s. Vermijd saai vakjargon, praat eerder over ‘koekerond’ en over kaas die uit oren druipt. Creatief taalgebruik is veel visueler en blijft daardoor beter hangen.

5. Toets je communicatie af

Duidelijk communiceren is niet voor iedereen weggelegd. Zeker als je een bepaalde tongval hebt, snap je? Dat snapt Megan ook. Goed dus om regelmatig af te toetsen of je gesprekspartner de boodschap wel correct heeft begrepen. Een goed begrip schept tenslotte een goede band, snap je?

6. Benoem de feiten

Wees open met je teamleden en deel relevante informatie. Hou je persoonlijke mening voor in een hut en benoem enkel de harde feiten. Mensen! Trek de aandacht en verkondig luidop wanneer je iemand met een topless dame in de zee ziet duiken. Anders zouden je dronken collega’s aan de bar de belangrijkste project-updates wel eens kunnen missen.

7. Spring niet uit je rol

Lees op voorhand de spelregels van de werkgroep en hou je aan je rol. Een verleider verleidt en een deelnemend koppel gaat de verleiding aan en krijgt gevoelens en beleeft emotionele carrousels en al. Dát is het concept en niet andersom, Fabrizio.

8. Spiegel je collega’s

Misschien heb je nooit ervaren hoe het voelt om bedrogen te worden, laat staan vijf keer achter elkaar. Dat doe je pas nadat je zelf bedrogen wordt. Ervaring leidt tot nieuwe inzichten. Help dus je collega’s door hen af en toe te spiegelen, zodat ze hun gedrag aanpassen. Of dat in theorie zouden kunnen.

9. Stel gerichte vragen

Open vragen laten soms te veel ruimte. Behoorlijk vervelend als je IQ naar de verkeerde kant van het spectrum neigt. Stel af en toe gerichte vragen met beperkte keuzemogelijkheid. ‘Oprecht of Temptation?’ Het kan de situatie duidelijker maken. Leg eventueel op voorhand uit wat ‘oprecht’ precies betekent.

10. Verbreed je interesses 

Ik weet niet of iemand klimop kent? De klimop is een plant en die wurmt zich gewoon overal tussen. Gelukkig beschikt Tim over deze wijze botanische kennis, die verrassend dankbaar blijkt voor een tussentijdse evaluatie. Gluur ook eens diep in het décolleté van andere domeinen, brede interesses komen steeds van pas.

11. Changes hebben tijd nodig 

Mensen kunnen moeilijk tegen drastische veranderingen. Kijk maar naar Deborah. Een wat geleidelijker uitrol van deze hard change had mogelijk een minder traumatiserend effect. Let wel: te traag is ook niet goed. Uiteindelijk heeft Gino er ook maar een saaie vakantie op zitten.

12. Blijf jezelf

Op het werk kan je de grote meneer uithangen en lullen zoveel je wilt. Maar voor je mama blijf je maar de kleine Kevin waarvan ze toch wat meer volwassenheid had verwacht. Zo ben je toch niet opgevoed, Kev? Sorry, mama. Blijf gewoon jezelf, voor en achter de camera, thuis en op het werk.

13. Ga netjes gekleed 

Pas je kledingstijl aan op je werk. Dat is aangenamer voor je collega’s. Een witte peignoir draag je misschien als je werkt van thuis uit, maar toch niet heel de dag op kantoor? En elke dag opnieuw diezelfde lelijke gele zwembroek, zou dat op termijn niet beginnen stinken?

14. Matig je enthousiasme

Als iemand je vertelt om het wat rustiger aan te doen, hoef je niet per sé rozenblaadjes op het bed uit te strooien. Overdaad schaadt en is zelden bevorderlijk voor de verdere samenwerking. Niemand slaapt graag terug alleen.

15. Overschat flexwerk niet

De dreamdates bewijzen dat een andere kantooromgeving bevorderlijk kan zijn voor het werk. Al is dit niet altijd even waar. Iedereen gaat anders om met het principe van flexwerk, soms wordt er ook buitenshuis niet goed gepresteerd. Ja Gino, gij weer.

16. Investeer slim

Budgetteer op voorhand en plan de kosten slim in. Ontwikkel een project in kleine stapjes en doe vooral geen voorbarige investeringen. Anders belandt een dure ring wel eens ongebruikt in het vuur. Zonde van de investering.

17. Blijf gefocust

Het is zeker niet altijd leuk om potentiële nevenprojecten links te laten liggen. Maar door je scherpe focus te behouden, heb je meer kans op succes. Goeie bal, Jer. Al houdt zo’n starre focus tijdens het project bitter weinig fun in en moet je alles sneaky doen, je boekt daarmee wel de grootste winst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven