Boeken van mijn leven #7: R. Scarry – ‘Mijn leuk ABC’


Eén van de belangrijkste boeken van mijn leven. Met dit ABC stapte ik de wereld van de mooie woorden binnen.

Dat mocht ook wel. Tot dan bleef mijn universum beperkt tot jan en pim en mies, een kat op een tak, een bal in een boom, een roos aan het raam en een vis in de klas. Het was een vreemde, soms absurde wereld.

Aan die absurditeit veranderde het ABC misschien weinig, ze kreeg wel meer nuances. De wereld bestond niet enkel meer uit een aap op de maan of een kip op de wip. Nee, er ging ook een nijlpaard naar de tandarts, een regenworm droeg een hoed en varkentjes toeterden rond in een brandweerwagen.

Het ABC is veel meer dan een woordenboek alleen

Aan elk lemma kleeft een apart verhaal. Kort, krachtig, onverwoestbaar. ‘Hoorn: Bokkiebèè heeft drie hoorns. Op de één blaast hij. Aan de andere twee hangt hij zijn jasje en zijn hoed.’ Een beer springt op zijn koffer. (‘Inpakken: Vader Beer pakt zijn koffer in.’) Een deur vliegt uit zijn hengsels. (‘Kloppen: Elias klopte op de deur. Niet zo hard kloppen, Elias.’) Een kat ondersteboven in een bloemperk. (‘Op: Bullie trapte op de bloemen van Ma Knor. Gregor maakte er een eind aan. Hij legde een bloem op Bullie.’)

De dieren werden mijn vrienden. Bietel Wratzwijn, altijd bezig met zijn haar. Dikke Minnie Nijlpaard, altijd overal klem. Dingo, cowboyhond met snelle sportwagen, altijd een gevaar.

De beste copywriters

Zo groeide mijn wereld samen met het boek. De prentjes werden iconen, achter de verhaaltjes zaten de beste copywriters. Ik heb dit boek letterlijk kapot gelezen. Jaar na jaar raapte mijn moeder liefdevol alle pagina’s bij elkaar en knutselde ze die met verschillende lagen plakband weer samen tot lievelingsboek.

Op tv wordt de wereld elke dag opnieuw uitgelegd, maar ik weet beter. Ik heb geen nieuws nodig, ik heb ‘Mijn leuk ABC’ van Richard Scarry. 

.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven